VÄLKOMMEN till sidan


          MÖTESPLATSER

en sida vars uppgift är att informera och följa upp föreningens aktivitetsprogram.

2018-07-22:


Bilder förmedlade av Gunny Lundqvist och text skriven av Clas Johnsson av vandringen vid Öståkra torsdagen den 19 juli.

Vi var 65 intresserade hembygdsvänner som fick möjlighet att hälsa på i Öståkra södra. Gården ligger i norra delen av Ravlunda skjutfält. Ursprungligen fanns det en annan gård, "den norra" ca 700 m i nordost (nerriven för 20-25 år sen), som delades mellan två bröder i början av 1800-talet. Den här Öståkragården asnsågs stor med sina 60 tunnland odlad mark och 100 tunnland beten. Det fanns omkring 10 mjölkkor.

Brita Håkansson, som är född på gården, guidade oss i tid och rum hur det var när hennes far köpte gården 1911 och framåt till 1956, då militären övertog fastigheten. Brita var enda barn och fick hjälpa till med alla sysslor som fanns på ett lantbruk. På åkrarna odlades vall, råg, potatis och foderbetor samt bovete. Boveten skalades och maldes på gården och såldes också hemma liksom honung från egna bisamhällen. Bikuporna stod i trädgården framför den fina verandan. Både trädgården, som anlagts av Ekenstam, och verandan är borttagna.

Brita bjöd in i bostadshuset och visade en del fotografier så vi kunde få en uppfattning om hur det såg ut när hon bodde där. I den ena längan, som var ditflyttad på slutet av 1800-talet, finns fortfarande gammal rumsindelning med väggmålningar och tapeter i taket. När Brita var ett år gammal, lades Knäbäcks skola i Skogdala ner, så hon åkte skolbil till Ravlunda skola.

2018-07-13:


Förmedlade bilder från en lyckad, trevlig allsångskväll vid koboen i N:a Björstorp den 12 juli. 56 personer njöt, sjöng, drack kaffe och lyssnade på dragspelaren Nils-Ove Persson.


2018-06-04:


Bilder från vandringen på Brösarps norra backar den 3 juni 2018.

2018-05-23:


Förmedlade bilder från vandringen på Gedings mosse (Giddinge mosse) tisdagen den 22 maj 2018.

Vid vägen mellan Vitaby och Ekerödskorset ligger Gedinge mosse och De Dödas Lott. Dessa vidsträckta myr och skogsmarker är i det närmaste obebyggda och bitvis svårtillgängliga. Detta är det närmaste vi kan komma "vildmark" i den här kommunen.

Jörgen Jönsson guidade nästan 100 personer på mossen.Antalet besökare kan jämföras med det antal personer, som jobbade på mossen runt förra sekelskiftet när verksamheten var som störst. Idag återstår endast några rester av några små skjul som tidigare användes i torvindustrin och de gamla rälsen, på vilka torvvagnarna framfördes. En intressant detalj var också en linbana som gick från mossen till S:t Olofs station och fraktade torv till vidare transport med järnväg. Det fanns två ångmaskiner som drev torvkvarnar och en som drev linbanan. Vandringen gick längs de gamla spåren som löper längs torvmossarna. Där ute finns ett rikt djur och fågelliv i den skyddade miljön, väl värd ett besök. Clas Johnsson.


Ännu fler bilder finns på FACEBOOK.

2018-05-16:


Bilder tagna av Gunny o Bertil Lundqvist vid vandringen på Mellby Käsk den 15 maj 2018.

Mellby käsk en trevlig bekantskap


Mellby käsk är ett 160 tunnland stort skogsområde med höga naturvärden. Området var förr utmark till fastigheterna i Mellby och därför utgörs det mesta av bokskog. En del av bokträden är mycket gamla och är biotopskyddade för olika arter av lavar, som växer på dem.

Redan 1766 förrättades skifte så att alla fastigheterna fick vars en del. Bönderna avlönade en skogvaktare och på vandringen fick vi se ruiner efter flera skogvaktartorp.

Skogvaktarfamiljerna levde under små förhållanden. Vi fick bl.a höra om Lustig som tillsammans med hustrun drygade ut inkomsterna med att väva, röka fläsk och korv, tillverka korgar mm. Frun var också "medicinkunnig" och "botade" med blodiglar. Lustig var en duktuig fiolspelman och strax intill deras torp fanns en jorddansbana där traktens folk samlades. Vandringen tog oss upp till Malabjer, ca 130 m över havet med en fantastisk utsikt över landskapet. Vi var 45 st. som riktar tack till guiderna Ingrid Månsson, Gerd Almedal, Margareta Laike och Elisabeth Arvidsson.

Käsk definieras som skogsbevuxet sumpmarksområde med olikåldrade lövträd.  Clas Johnsson. 


2017-09-23:


Ett 40-tal samlades den 21 september på Vitaby snickerifabrik i Vitaby. Företagets ägare Paul Andersson hälsade oss välkomna och började med en presentation av familjen som ägare nu i tredje generationen. Snickerifabriken grundades 1917 och övertogs av Sven Andersson med familj 1945. Därefter drev sönerna Gert och Sven-Ove Andersson företaget fram till 2002 då sonen till Sven-Ove och Ingagun Andersson, Paul Andersson tog över.

Företaget är idag en modern trappfabrik med datastyrd produktion. Tack vare detta kan varje trappa eller dörr anpassas till kundens behov. Det "lilla" företagets styrka. En annan styrka är de anställda berättade Paul, som har känslan för produkterna ut i fingertopparna och som arbetat på fabriken under många år, s.k. trotjänare.

Leveranser sker mest inom landet. Varje vecka levereras 5-6 trappor och 1 österlendörr.

Trapporna är hantverksmässigt producerade av noga utvalt massivt virke.

Pauls affärsidé: Se din trappa som en möbel.

En rundvandring gav bra detaljinformation och frågorna var många, vilket bekräftade intresset för produkterna, företaget och dess arbetssätt.

Bilderna får berätta mera om Vitaby snickerifabrik och dess produkter.

Ett trevligt och intressant besök. Kenneth Olsson