Välkommen till

KRUBBEMÖLLA VATTENKVARN.

2017-03-26:

Krubbemölla med Mölleån en vacker vårdag.

KRUBBEMÖLLA VATTENKVARN vid Mölleån, som rinner genom Vitaby. Möllan omnämns redan vid 1400-talet och består idag av kvarn, bostad med verktyg, möbler och husgeråd från 1800 och 1900-talen.

Vägbeskrivning: Söder om vägen Vitemölle - Vitaby, strax före viadukten till vänster efter kyrkan.

Visning efter hänvändelse till Bertil Larsson 0414-72322.

Krubbemölla vattenkvarn förvaltas av Vitaby hembygdsring, men ägs av Högestad och Christinehofs fiedikomiss.

Plock ur Ystads Allehanda 2001, gällande september 1951:

Vitaby: Vid ett möte på Vitaby hotell beslöts att bilda en hembygdsring för Vitaby socken. Bland annat för att omhänderta Krubbemölle som hembygdsgård. I styrelsen invaldes fjärdingsman Albin Wulff, inspektor Nils Pålsson, köpman Eric Frithiof, snickare Alvin Fransson, lantbrukare Ernst Nilsson och folkskollärare Nils Göransson.

Vitaby hembygdsring ordinarie ledamöter består 2017 av:

Åke Hansson ordförande.

Anita Nilsson kassör.

Kjell Andersson sekreterare.

Ledamöter: Sven-Olle Svensson och Kerstin Hansson.

Ersättare: Iréne Svensson och Catarina Johansson.

Revisorer: Ingagun Andersson och Sven Persson.

Revisorsuppleant: Gittan Mårtensson.

Åke Hansson är ordinarie ledamöter i styrelsen för Albo Härads Hembygdsförening.

Omfattande dokumentationer finns längre ner på sidan. Intressant och spännande historik.

2015-07-13: Bilder från Krubbemölledagen den 12 juli 2015:

30-35 intresserade deltog i Krubbemölledagen. Härligt väder, gott kaffe med bröd och ljuvlig sång och musik av Eva. Ett härligt sätt att träffas. En titt i stugan väcker en del minnen hos oss alla. Krubbemölla är speciellt och stugan minner om vår förfäder och naturen runt omkring är fager.

2015-06-03.

Referat och bilder förmedlade av Annchristin Hurtig från ett studiebesök på Krubbemölle under maj månad 2015:

Aktiva förberedelser inför bussbesöket. Fyr i spisen och dörrarna välkomnande öppna. Bussen anländer och ordförande Åke Hansson hälsar välkomna. Därefter blev det samling direkt för fika.

Agnes och Gittan singlade bollar, påtning samt stickade handledsvärmare och strumpor. Kvarnen var igång, vilket väckte stort intresse. Irene skurade mattor på klappestenen.

Vid Vitaby hembygdsrings årsmöte den 22 april 2015, deltog bland annat Tomas Bruce som gav en inblick av livet och Skånesläkten Bruce, framförallt under tiden kring Nils Bruces levnadsöde på Krubbemölla under andra hälften av artonhundratalet. Genom att klicka på övre högra hörnet på nedanstående artiklar kan ni läsa om Nils Bruce på Krubbemölla 1858-1887 och Hur såg Krubbemölla ut på Nils tid?

Artikeln : Vem var Gerda Persson, Krubbemölle, skriven av Bo Stenfeldt, kompletterar nu Bruces levnadsöde. (2015-08-07).

KLAPPESTEN:

Citat Ystads Allehanda den 13 juni 2013 av Gert Ljungqvist.

Det är väldigt roligt att det gick att flytta hit stenen, tycker Jan Johansson, som skänkt tvättestenen. Att stenen verkligen har varit en riktig klappesten kan han intyga.

Mor använde den fram till slutet av 1950-talet för att tvätta mattor, berättar Jan Johansson från Grevlunda där stenen legat nedsjunken vid en källa och nästan glömts bort. Bara en mindre del av den gamla tvättstenen stack upp när den flyttades ner från Grevlunda backar.

Påminde om ett dike:

Vid den lilla Mölleån som är full av små öringyngel har en tvättrappa byggts där stenen placerats. Den väger nog närmare ett ton, tror Martin Svensson och kilar in en mindre sten för att få den rätt och slår ett par slag med en klubba.

Med hjälp av en traktor lyfte han och hans företag i Grevlunda markservice stenen på plats. Det är också Martin Svensson som byggt upp den raserade kvarnrännan. När han började påminde den mest om ett dike med några stora stenar på botten. In och utloppet i kvarnen är nu som nytt. Det gällde att vrida och vända på stenarna för stt få det att gå ihop, säger Martin Svensson. Lite som ett stort pussel. Slut citat.

Klappestenen skall ligga här så länge kvarnen drivs eller förvaltas av hembygdsföreningen. Skulle förändringar ske skall stenen flyttas till annan lämplig plats i häradet av hembygdsföreningen.

Ytterligare historik över eller om Krubbemölla vattenkvarn;

Omfattande dokumentation utförd av Albin Wulff för tiden 1952-1971. (7 sidor). Tyvärr har jag inte lyckats komprimera detta på en sida, men när ni har klickat på sidan 1 i övre högra hörnet och läst sidan färdig kan ni lätt gå tillbaka och fortsätta sida efter sida.