VÄLKOMMEN till sidan

AKTUELLT från

Hembygdsföreningen och

Albo härad.

Som framgår överst på sidan finns föreningens ägda eller förvaltade kulturobjekt. Det är naturligtvis dessa som i första hand skall uppmärksammas, men vi vet att även häradet i sin helhet är intressant och kommer med mångas hjälp fortsätta med bilder, texter i den omfattning som vi hinner.

Namnen på kulturobjekten ovan är en test, som innebär att varje objekt är länkad till sin egen sida. Om detta lyckas innebär det att ni klickar på den blå texten under bilden och vips är ni på objektets egen sida.

Hälsningar Kenneth Olsson Webbredaktör.

2018-01-19:

Ett hittills okänt meddelande daterat den 3 december 1889 från föräldrarna till den mördade i Yngsjömordet. Förmedlat av Sven Bengtsson.

2018-01-18:

På sidan TEXTIL 1 finns nyinlagda bilder på loppisfynd, kudde i skånskt yllebroderi, schal i gaffelvirkning stickad poncho m.m. Bilderna är förmedlade av Annchristin Hurtig. Bilden nedan visar singlad boll.

2018-01-17:

En vacker beskrivning av Österlen av Jan Landqvist ur boken Mitt österlenska alfabet citeras. LTs förlag. Stockholm.

Änglaporten

Det här får man nog bara uppleva en gång i livet.

Vi angjorde Österlen i gryningen efter en nattlig bilfärd. Regnet vräkte ner. Himlen hängde som ett lågt, svart tak över skogen i väster. Men från en springa mellan horisonten och det bortgglidande molntäcket över Hanöbukten på den andra sidan trängde den uppgående solens första strålar fram, åstadkommande dubbla regnbågar, en färgkaskad över backarna vid Brösarp. Som en änglaport till det österlenska paradiset.

Panik. Min kamera nedpackad längst in i bagageluckan och gällde det sekunder. Men hustruns kompaktkamera fanns inom räckhåll. Så det var bara att offra sig och ge sig iväg uppför backarna i ösregnet och medan reservkamerans slutare gick varm så upphörde regnet och den yttre regnbågen bleknade sakta undan. Det var förresten här som idén till mitt österlenska alfabet föddes.

Vem var det som myntade begreppet Änglamarken?

Var det Evert Taube som skrev sin visa och som Hasse och Tage sedan använde i sin hyllning till den svenska naturen i filmen Äppelkriget? Eller var det ett beställningsarbete? Skriv en visa som vi kan använda i vår film, kanske de sade till Evert. Eller fanns begreppet Änglamarken redan tidigare?

Det får vara hur det vill med den saken. Huvudsaken är att backarna kring Brösarp får vara ifred vilket vi kanske skall tacka Hasse och Tage för; vem vet vad tyska nöjesparksitressenter, japanska golfbaneexploatörer eller Vägverket kan smälla i skånska kommunalpolitiker. Och om inte de eller Evert hade slagit till med sin Änglamark så hade inte jag fått dela med mig av de förunderliga regnbågarna över Brösarps backar. Inte under Ä i alla fall.

2018-01-16:

Några nya havsbilder från Kivik finns på sidan NATURBILDER.

2018-01-15:

Idag är det tulpanens dag.

Nya bilder från häradet på sidan NATURBILDER. (Förmedlade bilder tagna från Stigalund mot havet)

2018-01-14:

I väntan på vintern lägger vi in några förmedlade vinterbilder på sidan NATURBILDER, från åren 09-10 och 2011. (Ett exempel här nedan).

2018-01-13:

KNUT kör JULEN ut.

Bild 1 visar vår egen julgran, som fortfarande lyser upp den mörka årstiden. Bilderna 2 och 3 visar den ståtliga julbocken i Vitaby och den sista bilden visar julgranen i Brösarps by. Klicka på bilderna för förstoring.

Har eller ser du något trevligt som är kvar av julen är vi tacksamma för en bild till kvasa@osterlen.tv

2018-01-12:

På sidan NATURBILDER finns nu bilder förmedlade av Carina Eriksdotter från en solig söndag (7/1) i häradet.

2018-01-11:

Idag har sidan om HÄRADETS KYRKOR blivit klar. Förutom en beskrivning av respektive kyrka har sidan kompletterats med ordförklaringar vad gäller kyrkobyggnader och inredning.

Längst ner på sidan finns Albo - sången skriven av Nils Boström. (Kyrkoherde i S:t Olof och starkt engagerad i hembygdsrörelsen under många år).

Sidan NATURBILDER visar havsbilder med svanar från Ängakåsen i Kivik. Foto Birgitta Ring Olsson.

Hembygdsföreningens årsmöte blir den 5 april i Ravlunda skola med början kl. 19.00..