VÄLKOMMEN till

VÄRDEFULLA ÅTERBLICKAR

SAMTIDSDOKUMENTATION sid. 6.

2017-10-10:

Första dokumentet nedan handlar om Hans Krondahls resa genom livet och den uppmärksamhet som funnits bl.a i Kristianstadsbladet, Skånska Dagbladet, Sydsvenska Dagbladet, Fackläraren, Göteborgs affärer, Svenska Dagbladet, Resor i mönstervärlden, Ystads Allehande, Utställningen på Waldemarsudde, Malmö konstmuseum och tidsskriften Svenska konstnärer.

Andra dokumentet är den del av medlemsbladet våren 2015, som handlar om Hans Krondahl och tredje dokumentet är hela medlemsbladet våren 2015.

2017-07-13:

Artikeln av Moje Biarner nedan om Tranesgården i Skåne Tranås är hämtad ur Byahornet Nr 3 - 1953.

2015:

Tredje och fjärde dokumenten är; Projekt LERTEKNIK, som genomfördes på Bondrumsgården med början den 6 juli 2010 finns här både i en förkortad version, (DOK 3), och en komplett version,(DOK 4).

2013:

Vid genomgång av sparat material finns det ett antal artiklar, företeelser, som motiverar att åter uppmärksammas på en speciell sida kallad värdefulla återblickar. Vi börjar med bilder tagna vid en intervju den 25 januari och den 6 februari 2013, hemma hos Ally Svensson S:t Olof, för ett inslag i medlemsbladet våren samma år.

En kort sammanfattning av intervjun med Ally Svensson.

Vid ankomsten till Ally Svensson möttes vi av en välkomnande dam och en glad hund. Direkt flödade samtalet om knyppling, yllebroderi, kuddar, mönster, familjen, Snapparp, Albo Härads Hembygdsförening med S:t Olofs mölla, m.m. Under samtalet använde Ally ofta ordet roligt och förklarade att roligt måste man ha, det skulle inte gå annars.

Jag har ända sedan barnsben deltagit i allt, med längtan och viljan att lära mig, för det är roligt att kunna saker, att visa saker och att lära ut saker.

Mitt första yllebroderi sydde jag redan på samrealskolan. Knyppling har jag lärt mig tidigare i folkskolan. Jag gick på alla kurser som fanns bl.a i Vadstena där jag lärde mig allt om Vadstenaspetsen.

Som kursledare på Vuxenskolan har jag arbetat med knyppling, flamskvävnad, vitbroderi och yllebroderi.

Scouterna är en rörelse som ligger mig varmt om hjärtat.

Återgivandet av intervjun är starkt begränsad eftersom medlemsbladen delges endast medlemmar i föreningen. Ally Svensson född 1921 är idag i slutet av 2016 fortfarande en mycket aktiv entusiastisk dam. Den sista bilden togs vid en vandring till smörstackastenen vid Snapparp maj månad 2016.

Kenneth Olsson.

2012:

Vid genomgång av sparat material fanns i föreningens medlemsblad under 2012 en intervju med Eva och Johan Lindgren Glimmeboda. Detta är ett begränsad citat med text och bilder, då medlemsbladet delas ut enbart till medlemmar.

Eva och Johan Lindgren i sitt vackra och väl bevarade hem i Glimmeboda. Eva och Johan gifte sig 1962 och delade huset med Johans föräldrar Anna och Anders Lindgren under många år.

Detta var inget ovanligt, men krävde en viss form av diplomati.

Johan tog en paus i vedhuggningen och berättade vid kaffebordet hur viktigt det är att vara frisk och rörlig. Att skruva och svetsa är några av de roligaste sakerna jag kan syssla med säger Johan.

Väggmålningarna är gjorda 1952 av Johans moster Lucia, eller som dom sa; Nels Hågons Lucia.

Första målningen av det lilla röda huset väster om bostadshuset, tvärs över ängen, som dåvarande ägaren Nils Håkansson använde som mölla för eget bruk i mitten av 1800-talet är borta, men bevarat genom väggamålningen. Den tredje bilden är Glimmebodagården. Som framgår var hela gården linad och nuvarande synliga stenmurar och korsvirke togs fram först 1960 då Domänverket förvärvat gården.

Samtalet handlade om ett strävsamt liv på gården, ett stort engagemang på Glimmebodagården och Albo Härads Hembygdsförening, samt ett starkt engagemang i kyrkan. Ett intressant liv med mycket erfarenhet och klokhet.

Kenneth Olsson.