VÄLKOMMEN till

ALBO FOLKDANSLAG


2018-11-19:


Höstens nybörjarkurs överraskade med stort intresse. Fjorton entusiastiska dansare har spridit glädje på söndagskvällarna i Vitaby medborgarhus.

Det stora intresset innebär att en ny nybörjarkurs startar till våren.

Det finns plats för några till.

Ingrid och Christer. Mobil 0706275785

2017-12-12:


Albo folkdanslag avslutade höstens danskvällar i Åhus med bowling och god mat.


Folkdanslaget önskar er alla En riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!  /Ingrid och Christer.

2017-11-27:


Aktuellt från Albo folkdanslag:


Här under finns några bilder från onsdagens (22/11) dans.

Vi dansar både polske och bygdedanser, folkdanser samt gillesdanser. Denna terminen har vi fördjupat oss i polske och bygdedanser från Härjedalen och Jämtland.


Låter detta kul och du har kunskap i vals, schottis, polka och hambo så är du välkommen att höra av dig till Ingrid och Christer.

Mobil nr 0706275785 eller cimi.fiol@gmail.com


På onsdagen den 29 december dansar vi för sista gången detta året. Den 6 december har vi avslutning i Åhus med bowling och mat.


Vi börjar dansa igen onsdagen den 10 januari kl. 18 i Vitaby medborgarhus.


Hälsningar Ingrid och Christer.

2017-05-09:


Ingrid o Christer har förmedlat några bilder från folkdanslagets grillkväll hos Gulli och Sven i Vitemölla. En fin kväll trots den låga temperaturen. Folkdanslaget gör nu ett sommaruppehåll och startar åter den 6 september kl. 18 i Vitaby medborgarhus.

Folkdanslaget önskar alla en skön sommar.

2017-03-06:


Några bilder från Albo härads dag och kyrksöndag den 5 mars 2017. Albo spelmanslag, Ingrid o Christer Olsson, Gert Persson och Lars-Erik o Yvonne Thorelli  spelade vid inmarschen, under mässan och efteråt vid vårt samkväm i församlingshemmet.

2016-12-30:


Albo folkdanslag önskar er alla Ett Gott Nytt År.

Är du intresserad? Ring Ingrid o Christer 0706275785.

2016-11-21:

Några bilder förmedlade från folkdanslagets träning den 16 november.

På de två första bilderna dansas Birenbombskan. En skånsk dans som dansades framförallt i Färs härad i slutet av artonhundratalet. Det är en av de åtta skånska bygde och polskedanser som i år har uppmärksammats från materialet Tretakt i Skåne.

Under augusti i år var Ingrid, Christer, Stina och Lennart uppe i Östersund och lärde ut danserna till instruktörer från hela Sverige samt USA; Frankrike, Italien och Danmark. (Bild 2)

Just nu tränas skånska danser lite överallt för att dansas upp för domare i augusti 2017.

Kurser har redan genomförts i Edane i Värmland, Sundsvall och nu i helgen Floda i Västergötland. I februari 2017 kommer vi ha kurs i Danmark och i mars är det Uppsalas tur. Det är fantastiskt roligt att få sprida den skånska dansen och musiken.Naturligtvis blir det mycket träning av dessa danser i Albolaget också skriver

Ingrid och Christer.

Vi i hembygdsföreningen ser fram emot reprtage och bilder från kurserna lite varstans i världen.

Några förmedlade bilder från avslutningen i Albo Folkdanslag den 25 maj. En underbar kväll skriver Ingrid o Christer med äppelblom, fågelkvitter och grillat i goda vänners lag.

Under terminen har folkdanslaget fått tre nya medlemmar.

Ni som är intresserade ring omgående till Gulli Lövgren på telefon 0414- 73204 eller Ingrid och  Christer Olsson  på telefon 0414-70833.

Mailadress till Ingrid och Christer är  cimi.fiol@gmail.com

Mailadress till Gulli Lövgren är  gulli lovgren@hotmail.com

LITE FAKTA:

Folkdans som begrepp innefattar danser som har en bestämd form och utförande och baseras på hur människor från en särskild geografisk plats eller social bakgrund dansar olika danser på olika sätt. I samtliga länder i Asien kallas folkdans den dans som hovet har dansat. Folkets dans har inte alltid noterats. Nuförtiden har folkdans ofta en stor betydelse för nationalidentiteten. Folkdans kan man också kalla dans som folket har dansat och som inte har varit avsett för uppvisning på scen fast senare i tiden har man ofta uppträtt. Folkdans är en tradition. Folkdansare baserar sig inte på innovation. Folkdanser från Nordeuropa liknar varandra. Man kan också höra bekanta melodier i andra länders folkmusik.

Ovanstående sex bilder är från söndagens folkmusikmässa "I välsignan och fröjd" av Alf Hambe och Hans Kennemark.

Folkmusikmässan framfördes i Södra Mellby kyrka inför 180 intresserade åhörare den 22 maj av kyrkokören i Kiviks församling och Olserödskören. Körledare var Gull-Britt Mårtensson. Som framgår av bilderna deltog Albo Folkdanslag med både dans och musik.

Några bilder från en dansträningskväll under vårterminen 2016. Christer Olsson har förmedlat bilderna.

Söndagen den 3 januari möttes ett fyrtiotal glada dansare i Sankt Olofs fritidslokal för att dansa och ha trevligt tillsammans.

Albo folkdanslag gästades av dansvänner från Gärds folkdanslag, Tomelilla folkdanslag och Glada gänget.

Festkommittén fixade god förtäring.

2015-08-27:

Ingrid och Christer har skickat några bilder från årets polskuppdansning i Orsa den 31/7 - 2/8. De två första bilderna visar åskådarna till paren som dansar upp. Den tredje är kvällsdans. Intresserad av fler bilder? Googla på "aroshambon".

2015-07-11:

Förmedlade bilder från Ingrid och Christer Olsson gällande musik och dansvecka i Dalarna. (Vecka 27).

Ingrid och Christer skriver: Varje år är folkmusiken och dansen i centrum runt Siljan under vecka 27.

Veckan inleddes med dans till Boda spelmanslag i Ovanmyra bystuga. Varje kväll under veckan är det dans i olika bystugor.

På måndagen åkte vi över gränsen till Svabensverk i Hälsingland där många spelmanslag från trakten spelade upp till dans.

Den största spelmansstämman är nog i Bingsjö. Den startades av storspelmannen Pekkos-Gustav och hans fru Svea för nästan 50 år sedan.

Bilderna ovan är från Bingsjöstämman med Pekkosgården i bakgrunden. Där fick vi även tillfälle att spela till dans på en av logarna. Vi rekommenderar varmt ett besök.

Östbjörka och Boda stämman är två andra spelmansstämmor som vi njöt av under veckan.

Söndagen den 3 maj avslutades dansterminen för Albo Folkdanslag hos Kerstin och Micke. En trevlig kväll i mysig miljö.

2015: Bilder från Albo folkdanslags uppvisning den 22 april på Gösta Werner muséet i Simrishamn.

Yvonne och Lars-Erik Thorelli spelade till dansen och hans nyckelharpa väckte stor nyfikenhet. Som uppskattning fick danslaget var sin signerad bok  av Reidar Jönsson.

Rotaryklubben hade gäster från Tasmanien och bjöd på svensk kulturupplevelse. Folkdanslaget dansade och berättade om de traditionella danserna och dräkterna från trakten.

 Den 4 januari hade Albo folkdanslag bjudit in dansare från Gärds härads folkdanslag, Tomelilla folkdanslag och Glada gänget. Ett tjugutal danser hanns med under kvällen som avslutades med långdans. Folkmusikgruppen Låtlust spelade till kvällens danser och festen hölls i Sankt Olofs medborgarhus.

Här tränar Låtlust inför kvällens danser. Ett 40-tal glada dansare och musiker träffades. Förtäring, dans och härlig gemenskap.

Nyheter från Albo Folkdanslag 29 oktober:

Dansledarna Ingrid och Christer Olsson är just hemkomna från en danshelg i Värmland, där de fått ny kunskap om de gamla bygdedanserna och polskorna i Värmland. En del av dessa danser kommer de att lära ut och dansa i Albo folkdanslag. Första bilden nedanför texten här visar när en av kavaljererna lär sina polskesteg. 35 par från norra till södra Sverige deltog under helgen. Några exempel på de danser som Albo folkdanslag kommer att dansa under hösten 2014 och våren 2015 är engelska från Floda, schottis från Röros, polskor från Bingsjö, polska från södra dalarna, polska från Skrea Nor, hambo vals från Järvsö, hambo med bakmes från Los, gammelpolska från Föllinge, åtabakspolska från Föllinge, alvdalspols från Norge, hambo från Hagfors, mazurka från eda, slängpolska från Svanskog, wind med kadrilj, åttatur på langs från Danmark, sol-polskan m.fl. 

Några bilder från hembygdsföreningens 80-års jubileum den 10 augusti, där Albo folkdanslag och Albo spelmanslag starkt bidrog till feststämningen saknas tyvärr. Det som just nu kommit fram är bilder från träningen och sista bilden är vid genomförandet.

Typer av europeiska danser:

Polones (polska), träskodans, irländsk dans, dans kring midsommarstång, morris dans, turkisk dans, polska, ball de bastons, Square dans, svärddans.

Svensk folkdans:

Svensk folkdans kan definieras som: Danser som utövades på 1800-talet eller tidigare. Danser som har förts vidare genom tradition snarare än genom skolor. Danser som har dansats av vanligt folk oberoende av att många danser som kallas folkdanser ursprungligen dansades av aristokratin.

Svenska Folkdansringen:

Svenska Folkdansringen bildades 1920. År 1922 tog organisationen namnet Svenska Ungdomsringen för Bygdekultur. År 2005 återtogs det ursprungliga namnet Svenska Folkdansringen. Folkdansringen består av 22 distrikt och över 385 lokala föreningar spridda över hela landet. Antalet medlemmar är 18000.

Historik Albo folkdanslag:

I Kivik fanns i slutet av 1950-talet en eldsjäl, Maud Joneberg, som gärna ville få folkmusik och dansintresserade människor att komma tillsammans och dansa de gamla, traditionella danserna och kanske också skapa nya. Maud Joneberg startade Albo folkdanslag 1959.

1962, på Albo härads hembygdsförenings häradsdag, hade Albo folkdanslag sin första uppvisning. Den blev mycket uppskattad. Samma år medverkade Albo folkdanslag också vid Skånes hembygdsförbunds årsmöte och vid Albo härads hembygdsförenings årsmöte.

1963, var det dags för folkdanslaget att söka inträde i Svenska Ungdomsringen för bygdekultur, Skånedistriktet.

1966, hade verksamheten utvidgats. Nu bestod folkdanslaget av 20 vuxna medlemmar samt 25 barn och 15 ungdomar. Spelmännen Erik Olsson från Vitaby och Rudolf Hansson från Tomelilla var viktiga medlemmar. Att få dansa till levande musik var ett privilegium.

1975-1980 fanns ingen verksamhet på grund av brist på ledare.

1983, gjorde folkdanslaget en resa till Paderborn i Västtyskland och deltog där i en folkdansfestival.

1984, kom det tyska vänlaget från Paderborn, "Der tanzender Kreiss" till Vitaby på återbesök.

1988, begärde föreningen sitt utträde ur Svenska Ungdomsringen för bygdekultur och inträde i Riksföreningen för folkmusik och dans.

1989, besöktes USA från den 5 juni till den 20 juni, där laget hade uppvisningar i New York, Los Angeles och Seattle.

1990, kom vänfolkdanslaget från USA på besök och guidades runt på Österlen. De genomförde en dansuppvisning vid Kungagraven.

1994, genomfördes en resa till Island. (3juli - 10 juli).

1996, kom det danska Prästödanslaget på besök. Albo folkdanslag hade dansuppvisningar i Brösarp och i S:a Mellby prästgård, samt spelstuga i Alunbruket i juni.

1997, var det dansuppvisning vid Krubbemölla och S:a Mellby prästgård, samt i Brösarp på midsommarafton och i S:t Olof på Svenska flaggans dag.

1998, hade laget dansuppvisningar i Brösarp, S:a Mellby och Krubbemölla, samt spel och dansstuga på Alunbruket i samarbete med hembygdsföreningen. Samma program genomfördes under 1999.

1998, genomförde folkdanslaget en Irlandsresa.

2003. Från 2003 är Ingrid och Christer Olsson dansledare. De har medverkat på många polskekurser och andra kurser i bygdedans

2005, genomfördes en resa till den internationella musikfestivalen Liangollen Wales.

2006, dansade laget på Glimmebodagården och samma år gick färden till den Internationella folklorefestivalen i Prag.

2007, på våren genomfördes en nybörjarkurs i bygde och polskedans samt gillesdans under ledning av Ingrid och Christer Olsson, vilken följdes upp under hösten med fortsättningskurs.

2009, hölls en nybörjarkurs i bygde och polskedans.

2011, var folkdanslaget i Prästö för att ta del av danska folkdanser under ledning av lagets danska vänner Anne och Jörgen.

MUSIK:

Vid folkdanslagets dansträningar är det levande musik av Yvonne Thorelli (dragspel) och Lars-Erik Thorelli (nyckelharpa).

KONTAKTER:

Ordförande: Gulli Lövgren, telefon 0414-73204.

Dansledare: Ingrid och Christer Olsson, telefon 0414-70833, eller via mail till cimi.fiol@gmail.com

HUVUDMÅL:

Att använda, utveckla och sprida folkmusik, världsmusik och folkdans.

Att genom musiken och dansen ge kunskap historiskt, socialt och politiskt som grund för förståelse av dagens samhälle.

Att främja umgängesformer där folkmusik och dans är medel för glädje och gemenskap för människor oavsett ålder, kön eller samhällsställning.

Att frigöra folkmusiken och folkdansen från en konservativ kultursyn.